13.09.2022

Müftü Yalçınkaya'dan "Bir Medeniyet Projesi Olarak Ahilik" Konulu Konferans.

Müftü Yalçınkaya'dan "Bir Medeniyet Projesi Olarak Ahilik" Konulu Konferans.
Gazipaşa İlçe Müftülüğü ve Gazipaşa Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından 13-19 Eylül Ahilik Haftası münasebetiyle "Bir Medeniyet Projesi Olarak Ahilik" konulu konferans düzenlendi.
Muratpaşa-Meltem Camii İmam Hatibi Mustafa Akbulut'un Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açış konuşmasını Gazipaşa İlçe Müftüsü Fahri Başar yaptı.
Gazipaşa Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan İl Müftümüz Nazif Fethi Yalçınkaya, "Ahilik, kaynağını İslam medeniyetinden almış, insanlığın en önemli değerlerine hizmet eden, Anadolu Selçuklu devletinin mayasında, Osmanlı Devleti’nin kurulmasında ve cihan devleti olmasında son derece etkili olmuş, XIII. yüzyılda Anadolu coğrafyasında vücut bulan bir medeniyet projesidir." dedi.
Ahîlik değerler sisteminin merkezinde “uhuvvet” yani “kardeşlik” anlayışının olduğunu vurgulayan Yalçınkaya, "Hz. Peygamber’in hicretten sonra Müslümanlar arasındaki kardeşlik duygularını geliştirmek için, Mekke’den gelen Muhacirler ile Medineli Ensâr arasında insanlık tarihinde benzeri görülmeyen bir şekilde kardeşlik “uhuvvet” ilan etmesi anlamlıdır." şeklinde konuştu.
Müftü Yalçınkaya, konuşmasının devamında "Ahilik, insan inşaa hareketidir. Ahîlik, İslam dini esaslarına uygun olarak ferdin fikirlerinin geliştirilmesini, davranış ve duygularının tanzimini hedefleyen, söz ve fiilde, usul ve nizamda tutarlı olan, kısaca dünya ve ahirette mutlu olmayı gaye edinen “iyi/kâmil insan” yetiştirme sanatı olarak tarif edilebilir. Ahilik toplumun huzur ve refahı için Millet-Devlet kaynaşması açısından önemi büyüktür. Milleti yaşat ki Devlet yaşasın anlayışının tezahürüdür. İslam’dan önce Mekke’de “Hılfu’lFudûl”e (Erdemliler Cemiyeti) üye olan Hz. Peygamber, haksızlığa uğrayan herkesin hakkını savunmak, kötü niyetli tacirlerin zulümlerine engel olmak için mücadele etmişti. Ahiliğin değerleri İslam’ın değerleridir. İslam’ın değerleri de Ahilikle toplum hayatına Ahilikle geçmiştir. Ahilik, yaşam boyu öğrenme modelidir. Ahîlik, “imânın ilimle beslenmesi ve çalışma ile şekillenmesidir.” ifadelerini kullandı.
Fütüvvet namelerde geçen "üç açık ve üç kapalı" Ahilik prensibini açıklayan Yalçınkaya,
Ahî:
1. Eli açık olmalı; cömertlikte bulunan insan “veren el alan elden hayırlıdır.” hadis-i şerifi ışığında Hak Teala’nın lütfuna mazhar olur.
2. Kapısı açık olmalı; yani, misafirperver olmalı. Nebevi ahlakın gereği de budur.
3. Sofrası açık olmalı; yani, bir dilim ekmeğini bile paylaşabilmeli. Unutulmamalıdır ki bereketin anahtarı bu düsturda gizlidir.
4. Gözü kapalı olmalı; yani, harama ilişmemeli, ayıbı açığa çıkaran değil gizleyen olmalı. Bu şekilde Allah da kıyamet gününde onun ayıbını örter.
5. Dili bağlı olmalı; yani, kimseye kem söz söylememeli, gıybet etmemeli ve hiçbir zaman iftirada bulunmamalı. Çünkü dil insan ruhunun aynasıdır ve o ayna her zaman pür-i pak olmalıdır.
6. Beli bağlı olmalı; yani, kimsenin namusuna, haysiyet ve şerefine göz dikmemeli. Çünkü hayâ iman gereğidir." dedi.
Konuşmasında Ahiliğin amaçlarına değinen Yalçınkaya, "Ahî “Adem gibi özür dilemek, Nuh gibi iyi, İbrahim gibi vefalı. İsmail gibi dürüst, Musa gibi ihlaslı, Eyyub gibi sabırlı, Davud gibi cömert, Hz. Muhammed gibi merhametli, Ebu Bekir gibi hamiyetli, Ömer gibi adaletli, Osman gibi hayalı, Ali gibi bilgili olmaktır” Son söz olarak; kuruluş ve gelişim evresinde Kur’an ve Sünnet’ten ilham alan Ahiliğin, mensuplarını dinî ve ahlakî değerler üzerine yetiştirip iş ve meslek etiğini kazandırarak, başta ticaret hayatı olmak üzere sosyal hayatımızı dizayn eden bir değerler sistemi, bir medeniyet projesi olduğunu söyleyebiliriz." ifadelerini kullanarak sözlerini sonlandırdı.
Program gerçekleştirilen hediye takdimlerinin akabinde sona erdi.