14.01.2022

Şehzade Korkut Camiinde 126 Yıl Sonra Cuma Namazı

Şehzade Korkut Camiinde 126 Yıl Sonra Cuma Namazı

Antalya'da 1896'da çıkan yangın sonrası kullanılmayan, bugüne kadar da yüzde 50'den fazlası yıkılan Şehzade Korkut Camiinin restorasyon çalışmasında ilk Cuma Namazı kılındı.

İl Müftümüz Nazif Fethi YALÇINKAYA, 126 yıl sonra bugün kılınan Cuma Namazı öncesinde cemaate vaaz vererek hutbe irad etti.

Müftü YALÇINKAYA, hutbede camilerin, İslam medeniyetinin kalbi olduğunu vurgulayarak; “Medeniyetimizde hiçbir şehir, camisiz, mabetsiz düşünülemez. Yeryüzünde ilk beyt Kâbe-i muazzamadır. Peygamberimiz (s.a.s.), Medine’ye hicret ettiğinde ashabıyla birlikte Medine’nin kalbine Mescidi Nebevi’yi inşa etmiştir. Cami ve mescitlerimiz, Kâbe’ye, Mescid-i Nebevî’ye ve Mescid-i Aksâ’ya duyduğumuz vefanın göstergesidir.” Dedi.

Camilerin, varlığıyla İslam beldelerinin bağımsızlığının göstergesi olduğuna işaret eden YALÇINKAYA, Camilerin minaresiyle tevhidin sembolü. Ezanlarıyla şehadetin ifadesi. Salâlarıyla bir milleti dirilten ve ayağa kaldıran merkezleri. Minberleriyle ilim, hikmet ve marifetin mekânı. Olduğunu kaydetti.

İl Müftüsü YALÇINKAYA devamında; “Camilerimiz; dil, renk, ırk, makam, mevki farkı gözetmeden mümin gönülleri birleştirir, birliğimizi pekiştirir, imanımızı ve istiklalimizi simgeler. Kürsüleriyle hak ve hakikatin sesidir. Mihraplarıyla gönlümüzü esir almaya çalışan günahlara, öfke, kin, nefret gibi her türlü kötülüğe karşı bir mücadele yeridir.  Bu mübarek vakitte, bu mukaddes mekânda, tarihi bir an’a şahitlik ediyoruz. Antalya'mızda Selçuklu ve Osmanlı uygarlığının izlerini taşıyan, Şehzade Korkut’tan önce “Cumanın Camii, Camii Kebir” olarak anılan, Şehzade Korkut’un camiye yaptığı büyük ilaveler ve özellikle ilave ettiği minaresinden sonra “Şehzade Korkut” Camii olarak anılmaya başlamıştır. Antalya'yı fetheden Selçuklular'ın, camiye çevirmesi ve "kılıç hakkı" sıfatıyla "fethin sembolü" haline gelen Şehzade Korkut camiinde, 126 yıl sonra Cuma namazı kılmak için buradayız. Bugün, Şehzade Korkut camiinin kubbelerinde; tekbir, tehlil ve salavatların yankılandığı, 1896 yılında büyük Antalya yangınında minaresinin yanan külahından dolayı “Kesik Minare” diye anılmaya başlayan Minaresinden ezan ve salaların yükseldiği tarihi bir gündür. Bugün Antalya’mız için şeref ve tevazu günüdür. Bizleri böyle onurlu bir güne kavuşturan, yeryüzünün en mukaddes mekânlarından birisi olan Şehzade Korkut camiin 'de huzuruna kabul eden Cenabı Hakk'a sonsuz hamdüsenalar olsun. Dünya ve ülkemiz açısından Ayasofya Camii neyi ifade ediyorsa; 126 yıl sonra ibadete açılan Şehzade Korkut camimizde Antalya’mız için aynı manayı ifade eder. Bu yönleriyle Şehzade Korkut camimiz; yeryüzünün bütün mahzun mescitlerinin can suyuna kavuşmasıdır.” Dedi.

Müftü YALÇINKAYA, hutbesini “Şehzade Korkut camisinin ezanına, kametine, vaazına, hutbesine, duasına, tilavetine, saf saf dizilmiş muazzez cemaatine kavuşması için dünden bugüne canla başla emek veren büyüklerimize selam olsun. Bu duygu ve düşüncelerle; Bugün İbadete açtığımız Şehzade Korkut camimiz başta olmaz üzere, tüm camilerimize hizmeti geçmiş ve dâr-ı bekâya irtihal etmiş bütün kardeşlerimize Yüce Rabbimizden rahmet, hayatta olanlara sağlık ve huzur diliyorum. Rabbimiz gönüllerimizi, zihinlerimizi, bedenlerimizi camiden ayırmasın. Şehadetleri dinin temeli olan ezandan bizleri mahrum bırakmasın.” diyerek sonlandırdı.

Restorasyon sonrası İl Müftüsü Nazif Fethi YALÇINKAYA’nın kıldırdığı ilk Cuma Namazında camiye gelen vatandaşlar divana durdu.

Namaz sonrasında hayırsever vatandaşlar tarafından cemaate çeşitli ikramlarda bulunuldu.