26.11.2021

İl Müftülüğünden “Ailenin Korunması ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Toplumsal Farkındalığın Sağlanması” Konulu Panel.

İl Müftülüğü tarafından “Ailenin Korunması ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Toplumsal Farkındalığın Sağlanması” konulu panel düzenledi.

İl Müftümüz Nazif Fethi YALÇINKAYA’nın moderatörlüğünü yaptığı panele Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yüksek İhtisas Merkezleri Daire Başkanı Dr. Abdurrahman AKKUŞ, ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde Psikolog Semra EKSİLMEZ, konuşmacı olarak katıldı.

Panel Kepez-Çelebi Sultan Mehmet Camii İmam Hatibi Serkan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Ardından panelin açışını yapan İl Müftümüz Nazif Fethi YALÇINKAYA, “Aile, Allah"ın rahmeti ile desteklenen, çocuklar ve temiz rızıklar bahşedilerek güzelleştirilen mukaddes bir insanî yapıdır. Evlilik, omuzlara yük değil, gözlere ışıltı olmalı. İnsan, hayat arkadaşının rakibi değil, sırdaşı olmalı, örtüsü olmalı.Kadının nikâhla erkeğin “mülkiyetine girmiş” bir insan değil, ona “emanet edilmiş” bir can olduğu bilinmeli.” Dedi.

Konuşmasına devam eden Müftü YALÇINKAYA,” Günümüz dünyasında¸ maddî imkanların çoğalmasına rağmen¸ insanî değerlerin azaldığı görülmektedir. Son yıllarda¸ cinayet¸ şiddet¸ tecavüz¸ hırsızlık suçlarının arttığını görüyoruz. Bütün bunlar bize¸ “Acaba insanlarda sevgi ve merhamet duygusu mu azalıyor?” sorusunu sordurmaktadır.

Evlilik, omuzlara yük değil, gözlere ışıltı olmalı. İnsan, hayat arkadaşının rakibi değil, sırdaşı, örtüsü olmalı. Kadının nikâhla erkeğin “mülkiyetine girmiş” bir insan değil, ona “emanet edilmiş” bir can olduğu unutulmamalı. “Kadınlar konusunda Allah’tan sakının (O’na hesap vereceğinizi unutmayın). Çünkü siz onları Allah’ın emaneti olarak aldınız ve Allah’ın adıyla (nikâh kıyarak) kendinize helâl kıldınız.” Birlikte çıktıkları hayat yolculuğunda omuz omuza vererek huzurla yürümelidirler.” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yüksek İhtisas Merkezleri Daire Başkanı Dr. Abdurrahman AKKUŞ ise konuşmasında Aileyi Tehdit Eden Olgunun “Şiddet” olduğunu vurgulayarak; “İslâm’ın temel kaynaklarında şiddet “zulüm” kavramıyla ifade edilir. Adaletin zıddı olan zulüm, sınırı aşmak, hak-hukuk gözetmemek, insaf ve vicdandan uzaklaşmaktır. Adalet ise her hak sahibine hakkını vermek ve her şeyi yerli yerine koymak, yani dengeyi ve hakkaniyeti korumaktır. İslâm’ın ilkeleriyle bağdaşmayan insan onurunu yok sayan şiddet kimden ve nereden gelirse gelsin insanlık suçu ve hak ihlalidir.” Dedi.

Programa panelist olarak katılan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde Psikolog Semra EKSİLMEZ de aile içi şiddet ile ilgili istatistiki bilgiler vererek şiddet anında yapılması gerekenin neler olduğu hakkında bilgi verdi.

Erdem Bayazıt Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen panele Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yüksek İhtisas Merkezleri Daire Başkanı Dr. Abdurrahman AKKUŞ, İl Müftümüz Nazif Fethi YALÇINKAYA, Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah ÇALIŞKAN, Diyanet İşleri Başkanlığı Vaizi Mustafa SADIKOĞLU, İl Müftü Yardımcıları, ilçe müftüleri, şube müdürleri, din görevlileri, Kur’an kursu öğreticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.