22.12.2025

İl Müftüsü Aydın Yığman, Üç Aylar dolayısı ile mesaj yayımladı.

İl Müftüsü Aydın Yığman, Üç Aylar dolayısı ile mesaj yayımladı.

Müftü Yığman, mesajında şu ifadelere yer verdi;

ÜÇ AYLAR

Üç aylar müslümanlık bilincimizi diri tutma aylarıdır. Duyarsız, yanlışların olağan hale geldiği bir zaman diliminde üç aylar “tövbe” duyarlılığımızı ortaya koyma aylarıdır. Üç aylar gelince peygamberimiz daha duyarlı hale gelir ve ibadetlere daha fazla yoğunlaşırdı.

Üç aylar hesabı unutmama aylardır.

Üç aylar zekatı yeniden gündemimize alma aylarıdır.Malın kazanılmasının hesabı olduğu gibi harcanmasının da bir hesabı vardır. Zekatı verilmemiş mal temizlenmemiş balık gibidir.Balığı temizlemeden yiyebilir miyiz? Zekatı verilmemiş mal da pistir.

Üç aylar kalbimizi arındırma aylarıdır. Kalp iyi olursa insan iyi olur. Kalp fiziki özelliğinin ötesinde niteliklere sahip olup kişiliklerimizin merkezi durumundadır. İnsan canlı ama kalbi ölü olabilmektedir. Her günah kalbin manevi ölümüne sebebiyet verir.

Üç aylar Allah’a yakınlığımızı daha fazla artırmamız gereken aylardır. Bu da ibadetlerimizi artırabildiğimiz ölçüde gerçekleşebilmektedir.

C.Hak: “Kulum kendisine farz kıldığım şeylerden daha sevimli bir şeyle bana yaklaşamaz. Kulum bana nafile ibadetlerle yaklaşmaya devam ederse sonunda sevgime layık olur, sevgimi kazanır. Onu bir sevdim mi artık ben, onun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı olurum. Benden bir şey isterse hemen veririm. Benim onu korumamı isterse mutlaka onu korurum.” buyurmaktadır.(Buhari;Rikak,38)

Üç aylar Rabbimizin vasıflarına bürünme aylarıdır. Allah “settaru’l uyub”dur. Eğer O’nun en güzel örtüşü olmasaydı yeryüzü kötülüklerle dolardı. İmam Gazali’nin belirttiği gibi kimse birbirinin yüzüne bakamazdı. Allah’ın kulunun kusurlarını örtmesininin tecellilerini Gazali hazretleri şöyle açıklar: "C.Hak ilk olarak bedenin çirkin görünen organlarını içte gizlemiş,güzel olanlarıyla örtmüş süslemiştir. İkinci olarak insanın kötü duygu ve düşüncelerini iç dünyasında gizlemiş,kendisinden başkası ona muttali olmamıştır. Üçüncü olarak da kişiyi başkalarının yanında mahçup duruma düşürecek günahlarını affederek imanını koruduğu takdirde kötülüklerini sevaplarla örteceğini vaat etmiştir.(TDV Ansiklopedisi,c:13,s286)

Sadi Şirâzi’de: ”Şunu bil ki dünyada başkalarının hep iyi taraflarını görenlerin yarın mahşerde kusurları görmemezlikten gelinir.Ey akıl sahibi!Gül dikenle bulunur. Senin dikenle ne işin var. Gülü demet yap. Eğer tabiatında yalnız ve daima kusurları görmek varsa tavus kuşunda çirkin ses ve ayaktan başka bir şey görmezsin.”der.(Diyanet Aylık Dergi,Ocak 2022,S,43)

21 Aralık 2025 tarihinde Recep ayının ilk günününe ulaşmış olacağız. Üç ayların ve mübarek kandillerin hatalarımızın affına, sevapların kazanılmasına ve ahlakımızın güzelleşmesine vesile olmasını diler, rahmet mevsimi üç aylarınızı ve Regâib Kandilinizi tebrik ederim.

Aydın YIĞMAN

ANTALYA MÜFTÜSÜ