29.07.2019

Haydi Çocuklar Camiye​

HAYDİ ÇOCUKLAR CAMİYE

Diyanet İşleri Başkanlığımızın projelerinden olan "Haydi Ailece Camiye" projesi kapsamında Müftülüğümüzce Yaz Kur'an Kursuna devam eden öğrenci ve velileri ile Yaz Kursunda görev yapan Hocalarımızın katıldığı proğram icra edildi. Yeni Cami Uzman İmam Hatibi Hüseyin ALBAYRAK'ın okuduğu Kur'an-ı Kerimin ardından İlçe Müftüsü Vekili Yakup KARAKALE proje hakkında yapmış olduğu konuşmasında "Bu gün Diyanet İşleri Başkanlığımızın başlatmış olduğu "Haydi Ailece Camiye"
Projesinin bir uygulaması için buradayız.. Teşrifleriniz için hepinize teşekkür ediyorum. Rabbim hepinizden razı olsun… Bu projemiz her perşembe akşamı yatsı namazlarında devam ediyor. Aynı zamanda çocukları yaz kursu dışında camilere alıştırmak için “Haydi çocuklar camiye” projesiyle de bir çok camimizde çocuklara camiyi, namazı sevdirmek için Hocalarımız bisiklet, leptop gibi ödüller koydular..
Çocuklarımızı takip, etmek camiye özendirmek hepimizin görevidir. Biz Müftülük olarak camilerimizde bir çok etkinlik düzenliyor, çocukları camiye çekmeye çalışıyoruz..
Her ferdin başına bir polis, jandarma dikemeyiz, ancak küçük yaşta çocuklarımıza – haram helal bilinci- Allah sevgisi- Allah korkusu- paylaşma duygusu- insan sevgisi- gibi kavramları aşılayabilirsek bir çok sorunu çözmüş oluruz. Bir çocuk komşusunun meyve ağacının altına geldiğinde komşumuz beni görür kızar döver değil de, Allah beni görüyor, haramdır, diye elini alacağı meyveden çekmişse o çocuğun başına polis dikmeye gerek yoktur. Şimdi takip ederek bu bilinci veremediğimiz çocuklarımızı, büyüdüklerinde istesek de takip edemiyoruz, bir şey yapamıyoruz.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V )’min İslama davet ettiği insanlar kadınıyla erkeğiyle bir bütündür.
Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz..Sevdiriniz, nefret ettirmeyiniz. Hadisiyle insanlara yaklaşımın ne kadar önemli olduğunu vurguluyor..
Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (S.A.V) döneminde kadınlar vakit namazlarının yanı sıra bayram ve cuma namazlarına da katılırdı. "Bizim arkasında ashabın değerli isimlerine imamlık yaparken 'bir annenin bebeği ağladı' diye namazı kısa tutan bir peygamberimiz var.
Günümüzde camilere geldiğinde ses çıkaran çocuklar olduğunda gerekçesiyle şikayetler alıyoruz. Oysa ki çocuklara dini eğitimi vermekle yükümlü olanlar oradaki babalardır, hocalardır"
Bu gün yıllar önce camide yapılan bir hata nedeniyle camiye cemaate küsmüş bir bireyin sorumluluğu hepimizin üzerinedir.

Sık sık karşılaşıyoruz, bir tanıdığımızı cuma namazına davet ettiğimizde “ben gelmem deyip, camide cemaat veya hocalarımızın bir yaklaşımdan bahsedebiliyor.”

"Erkeklerin, camilerde gürültü olduğu gerekçesiyle 'hanımlar çocuklarınıza sahip çıkın, mümkünse çocuklarınızı da alıp camiden çıkın' anlayışından vazgeçmesi gerekir. Biz hanımları camiden çıkarırsak, onlar da çocuklarını alıp çıkarırsa, yarın o çocuklar delikanlı olduklarında bir daha onları camiye sokamayız. Yönlerini kıbleye döndüremeyiz. Çocuğu camiden çıkarıp anneyle birlikte uzaklaştırdığın zaman genç yaşa geldiğinde camiye girmiyor. İçinde bulunmadığı cemaati tanımıyor, sevemiyor. Kadın camiden uzak kalırsa, ibadet şuurundan anlamazsa çocuk da ailede dinden uzaklaşıyor. Cami Allah'ın evidir ve Allah'ın evine onun tüm kulları girmelidir. Anne babalar çocuklarıyla camiye gelmelidir. Bu bilince herkes ulaşmalıdır."
Hz. Muhammed'in cami ile çocuk arasına duvar örmeyip çocukların ibadetiyle bizzat kendisi ilgilenirdi.
İslamiyetle birlikte camiler hayatın merkezindedir, bu hayatın tam ortasında da her zaman çocuklar bulunmaktadır.
"Doğumumuzdan ölümümüze kadar geçen yaşantımızın her döneminde camilerle iletişim halindeyiz.. Caminin tek fonksiyonunu ibadet olarak görmemeliyiz. Caminin kucaklayıcı, cemaati birbirine sevdirici, ısındırıcı, birbirinden haberdar edici sosyal boyutunu da düşünmeliyiz. Geleceğin cemaati bugünkü çocuklarımız olacaktır. Bu nedenle çocukları camide lüzumsuz ve boş bir aksesuar olarak görülemeyeceğini belirtti." daha sonra İmam Hatip Fatih ATAY'ın ilahi ve kasideleri, Samet Yılmaz YORGANCI, İbrahim SUATA, Fatih SAMETOĞLU Hocalarımızla, öğrencilerin okuduğu aşrı şerif ve kısa surelerle devam eden proğram yapılan dua ve ikramlarla sona erdi.