13.12.2018

2019 YILI HAC ÖN KAYIT İŞLEMLERİ SONA ERİYOR

Diyanet İşleri Başkanlığımız organizasyonu ile ilk defa hacca gitmek isteyenler için ön kayıt işlemleri 14 Aralık 2018 Cuma günü sona eriyor.

Hacca gitmek isteyen vatandaşlarımız ön kayıt işlemlerini, 14 Aralık 2018 Cuma günü mesai bitimine kadar müftülüğümüzden yada Diyanet İşleri Başkanlığımızın www.hac.gov.tr sayfasından elektronik ortamda yapabileceklerdir.

Hacca gitmek üzere ilk defa kayıt yaptırmak isteyen vatandaşlarımız, 20 TL ön kayıt ücretini anlaşmalı bankalardan (Albaraka Katılım Bankası, Halk Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım) birisine yatırdıktan sonra Diyanet İşleri Başkanlığımızın resmi internet sayfası, "www.hac.gov.tr" adresinden veya müftülüğümüze bizzat başvurarak müracaat formunu doldurmak suretiyle “Oda tercihli hac konaklama” ve “Otel konaklama” türlerinden birini tercih ederek ön kayıtlarını yapabileceklerdir.

İLETİŞİM BİLGİLERİNİN MUTLAKA YAZILMASI GEREKMEKTEDİR
Kura çekimi sonrası hacca gitmeye hak kazanan vatandaşlarımız “Kesin Kayıt Yaptırabilir” belgelerini cep telefonlarına gelecek olan SMS şifresi ile alabileceklerinden dolayı Ön kayıt işlemleri esnasında müracaat formuna iletişim bilgilerinin doğru ve eksiksiz bir şekilde yazılması gerekmektedir. Önceki yıllarda ön kayıt yaptıran vatandaşlarımızın iletişim bilgilerinde herhangi bir değişiklik var ise iletişim bilgilerini elektronik ortamda ("www.hac.gov.tr") veya müftülüğümüze bizzat müracaat ederek güncelleyebileceklerdir.

0-6 YAŞ GRUBU ÇOCUKLAR
Hacca götürülmek istenen 0-6 yaş grubundaki çocukların kayıtları ebeveynleri ile yapılacak. İlk defa kayıt yaptırmak isteyen 45 yaş altı bayanlardan mahremsiz hacca gidemeyecek durumda olanlar, müracaatlarını hacca hiç gitmemiş mahremleriyle yapacak.
Ayrıca, günlük aktivitelerini kendi başlarına gerçekleştiremeyecek derecede engelli, hasta ve yaşlı olanlar da müracaatlarını, hacca hiç gitmemiş refakatçileri ile yapacak.
Ön kayıt ücretini yatırdığı halde süresi içinde sisteme girilmeyen müracaatlar ise kabul edilmeyecek.

KURA 28 ARALIK 2018 CUMA GÜNÜ ÇEKİLECEK
Kura çekimi ise, 2018 yılında hac kayıtlarını yenileyenler ile hac için ön kayıt yaptıran vatandaşlarımız arasından, hac konaklama tercihleri ve ön kayıt yaptırdıkları yıllar dikkate alınarak hesaplanan kat sayı ve oranlar esas alınmak suretiyle Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünce 28 Aralık Cuma günü saat 15.00'te çekilecek ve aynı gün internetten ilan edilecektir.Kesin kayıtla ilgili bilgiler ise daha sonra ilan edilecektir.

KONAKLAMA TÜRLERİ
Mekke ile Medine'deki bina ve otellerin fiziki yapıları ile Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'ye mesafeleri dikkate alınarak ve verilen hizmetler açısından hac konaklama türlerinin "oda tercihli" ve "otel" şeklinde düzenlenmektedir.

Oda tercihli konaklamanın, Mekke veya Medine'de gerekli donanıma sahip ve her odada asgari 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde oluşturulmaktadır.

Odaların, Mekke'de Mescid-i Haram'a en fazla 7 kilometre, Medine'de ise Merkeziye'de veya Mescid-i Nebevi'ye en fazla 700 metre mesafede yer alan binalarda olmaktadır.
Mekke'de hacıların otellerden Kabe'ye ulaşımlarının ücretsiz otobüslerle ring usulü yapılacağı duyuruldu. Hac süresinin uçak programına göre ortalama 35 ile 45 gün arası, Medine'deki konaklama süresinin ise 4 ile 6 gün arasında planlanmaktadır.

Hac kesin kayıt ücretlerinin Suudi Arabistan Krallığı Hac ve Umre Bakanlığı ile yapılacak protokol toplantısı sonrası belirlenecektir.

Vatandaşların hac konaklama tür tercihlerini kendilerine uygun kategoride yapabilmeleri için oda tercihli konaklama türünün takribi fiyatı 15 bin ila 21 bin Suudi Arabistan Riyali’dir.

Otel türü konaklamadaki fiyatın ise daha yüksek olduğu ve bu yüzden fiyat aralığı serbest bırakılmıştır.