15.10.2020

TARİHİ GÜLEVŞEN CAMİİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Alanya’nın Çıplaklı Mahallesi’ndeki tarihi Gülevşen Cami gün yüzüne çıkıyor.

14. yüzyıl eseri olan ancak zamanla büyük bir bölümü yıkılan ve tahrip olan yalnızca dış duvarları ile ayakta kalan, korunması gerekli kültür varlığı kategorisinde yer alan tarihi Gülevşen Camii aslına uygun olarak restore ediliyor.

Titizlikle yürütülen çalışmalarda toprak altında kalan taşlar ortaya çıkarılarak yıkılan duvarlar yeniden inşa ediliyor.

Farsça bir terkip olan ve halk tarafından gülevşan olarak söylenen “gülfeşan”; gül saçan anlamına geliyor.

MÜFTÜ İLHAN GÜLEVŞAN CAMİİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU
Restorasyon çalışmalarını yakından takip eden Alanya Müftüsü Dr. İhsan İLHAN restorasyon çalışmaları ile ilgili incelemelerde bulundu. Camilerin medeniyetimizin kalbi olduğunu belirten Müftü İLHAN şu ifadelere yer verdi: “ Camiler, bizim medeniyetimizin kalbidir. Medeniyetimizde hiçbir şehir camisiz düşünülemez. Ecdadımız, dünyanın dört bir tarafında, fethedilen her bir şehirde camiler inşa etmiş ve camiler şehirlerin ruhu olmuştur. Camiler aynı zamanda İslam beldelerinin bağımsızlığının bir göstergesidir. Minaresiyle tevhidin sembolü, ezanlarıyla şehadetin ifadesidir. Ecdadımızın bizlere miras bıraktığı emanetlere sahip çıkmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak da hepimizin vazifesidir. Bu kapsamda Antalya Valiliği ve Antalya Büyükşehir Belediyesince tarihi Gülevşen Camii aslına uygun olarak restore ediliyor. Yapılan çalışmaların ardından ise camimiz tekrar ibadete açılacak.” Dedi.