11.09.2020

MÜFTÜ İLHAN: ''DİNİMİZİ UZMAN KİŞİLERDEN, İYİ NİYETLİ VE SAĞLAM KAYNAKLARDAN ÖĞRENELİM''

Alanya Müftümüz Dr. İhsan İLHAN Cuma namazı ve vakit namazlarında camilerde ve namaz kılınan alanlardaki tedbirleri ve din hizmetlerini yerinde görmek amacıyla gittiği Oba Mahallesinde Cuma hutbesi irad edip ardından Cuma namazını kıldırıldı.

Oba Mahallesi Adalet Halı Saha’da Oba halkıyla bir araya gelen Müftü İLHAN Cuma namazı öncesi vatandaşlara vaaz etti. Müftü İLHAN ardından "Din İstismarına Karşı Ferasetli Ve Basiretli Olalım" konulu Cuma hutbesini irad etti.
Din istismarına dikkat çeken Müftü İLHAN; "Din istismarı karşısında her birimize düşen, ferasetli ve basiretli davranmaktır." Dedi.

Müftü İLHAN hutbede şu ifadelere yer verdi:
Ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Şüphesiz bu benim dosdoğru yolumdur. Buna uyun; başka yollara sapmayın. Sonra onlar sizi Allah’ın yolundan ayırır. İşte sakınasınız diye Allah bunları size emretti. ”
Hadis-i şerifte ise Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyurmaktadır: “Sözlerin en doğrusu, Allah’ın kitabıdır. Rehberliğin en güzeli, Muhammed’in rehberliğidir.”

''İslam'ı, dünyevi çıkarları uğruna istismar etmeye çalışanlar da dünden bugüne var olagelmiştir''
İslam'ın, insana Rabbini tanıtmak, var oluş gayesini bildirmek, dünya ve ahiret saadetini temin etmek için gönderildiği belirtilen hutbede, "İslam, Kur'an'ın rehberliğinde, Peygamberimizin örnekliğinde şekillenmiş değerler ve kurallar bütünüdür. Müminler öteden beri bu değerlere sımsıkı sarılmış, bu kurallara uyarak İslam'ı doğru anlamak, doğru anlatmak ve doğru yaşamak için gayret göstermiştir. Ne var ki hak, hakikat ve istikamet dini olan İslam'ı, dünyevi çıkarları uğruna istismar etmeye çalışanlar da dünden bugüne var olagelmiştir." ifadelerini kullandı.

Hutbede, din istismarının, dinin manevi otoritesini kullanarak maddi kazanç, güç, şöhret ve makam elde etmek olduğu belirtildi.

Dini istismar edenlerin, Allah'la ve Peygamberle görüştüklerini iddia ederek, insanların iradelerini teslim almaya yeltendiği aktarılan hutbede, şu ifadelere yer verildi:
"Hatasız ve masum oldukları yalanıyla, kendilerini hakikatin yegane temsilcisi gibi göstermeye çalışır. Sözde keramet ve rüyalarla, bidat ve hurafelerle saf Müslümanları yönetmek ister. Şifa dağıtma, kısmet açma vaadiyle insanların çaresizliklerinden menfaat devşirir. Bilhassa gençleri hedef alarak toplumun heyecanını, hayal ve ideallerini, dini inanç ve duygularını sömürür. Din istismarcıları, kendileri gibi düşünmeyenleri dışlar, mutlak itaat göstermeyenleri ötekileştirir hatta tekfir eder. Kendilerine kayıtsız şartsız bağlılığı şart koşarak aile, millet, kültür ve kimlik bağlarını zayıflatır. Menfaati uğruna yalanı, ikiyüzlülüğü, hırsızlığı, şantajı, şiddeti meşru görür. Sonuçta hem kendisi sırat-ı müstakimden sapar, hem de başkalarını saptırır."

"Din istismarı karşısında her birimize düşen, ferasetli ve basiretli davranmaktır"
Hutbede, "Din istismarı karşısında her birimize düşen, ferasetli ve basiretli davranmaktır." ifadelerine yer verilerek, istismar hareketleriyle samimi gayretleri birbirinden ayırt etmek için teyakkuzda olunması gerektiğine dikkat çekildi.

''İslam hakkında korku ve nefret oluşturmak da aynı şekilde din istismarıdır''

Yüzyıllardır bu topraklarda dini hayatı besleyen güçlü ve güvenilir maneviyat damarları olduğu kaydedilen hutbede "İslam'ı tahrif ve istismar etmek isteyenlerin bir amacının da köklü Anadolu irfanına zarar vermek olduğu unutulmamalıdır. Şu da bir gerçektir ki inancı ve dini değerleri üzerinden insanları aldatmak nasıl din istismarı ise iftira, hakaret ve ithamlarla Müslümanların tamamını zan altında bırakmak, İslam hakkında korku ve nefret oluşturmak da aynı şekilde din istismarıdır." denildi.

''Dinimizi uzman kişilerden, iyi niyetli ve sağlam kaynaklardan öğrenelim''
Din eğitiminde uzman ve iyi niyetli kişilerle güvenilir kaynaklara dikkat çekilen hutbe, şu hatırlatmalarla tamamlandı:
"Son ve mükemmel dinin mensupları olarak, Cenab-ı Hakk bize akıl ve irade ihsan etmiştir. Dinimizin değişmez ilkeleri, kültürümüzün değerleri ve on dört asırlık sağlam bir ilim geleneğimiz vardır. Bunların kıymetini bilelim ve hazinelerimizi heba etmeyelim. İstismara fırsat vermemek için dinimizi uzman kişilerden, iyi niyetli ve sağlam kaynaklardan öğrenelim. Ölçümüz daima Kur'an-ı Kerim'in değişmez hakikatleri ve Peygamberimizin sünnet-i seniyyesi olsun." Dedi.

Müftü İLHAN Maske Hatırlatması Yaptı
“Antalya’mıza maske takma zorunluluğu getirildi”
Kıymetli Vatandaşlarımız! İçişleri Bakanlığı genelgesi ve valiliğimizin aldığı 81 nolu hıfzısıhha kurul kararı gereğince ; ülke genelinde ve Antalya'mızda meskenler yani evimiz hariç olmak üzere tüm alanlarda vatandaşlarımıza istisnasız maske takma zorunluluğu getirilmiştir.

Öncelikle kendi sağlığımız ve sevdiklerimize hastalığı bulaştırmamak için maskemizi mutlaka takalım.
Bununla beraber, sosyal mesafe ve sağlık kurallarına uymak covid 19 ile savaşta en etkili yoldur.

Hıfzısıhha kurul kararının cezai yaptırımları da vardır; maske takmayı unutmayalım.” Dedi.

Hutbenin ardından Müftü İLHAN Cuma namazını kıldırdı.

Müftü İLHAN Cumaya Gelen Çocuklarla Top Oyunu Oynadı
Alanya Müftümüz Dr. İhsan İLHAN Oba Mahallesi Adalet Halı Saha’ya Cuma namazı kılmaz üzere gelen çocukların isteklerini kırmayıp onlarla birlikte top oyunu oynadı.