Aksu İlçemiz, Antalya’nın 16 km. doğusunda Düden ve Aksu Akarsuları arasında kurulmuştur. İlçenin tarihi M.Ö.1200 yıllarına dayanır. İlçenin kurulu bulunduğu bölge Helen, Roma ve Bizans dönemini yaşamıştır. 1977 yılına kadar Antalya iline bağlı bucak olan Aksu İlçesinde bulunan belediyelerden; Aksu ve Çalkaya Belediyeleri 1977 yılında, Yurtpınar Belediyesi 1992 yılında, Karaöz Belediyesi 1994 yılında, Pınarlı Belediyesi 1999 yılında kurulmuştur.
06.03.2008 tarih ve 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkındaki kanunun 4. maddesine istinaden Aksu, Pınarlı ve Yurtpınar ilk kademe belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırılarak mahalleleri ile birlikte Çalkaya ilk kademe belediyesine katılmıştır. Çalkaya Belediyesinin adı Aksu olarak değiştirilmek üzere Aksu İlçesi kurulmuştur. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgede, önemli ölçüde turfanda sebzecilik ve narenciye üretimi yapılmaktadır.
İlçenin Önemli Tarihi ve Turistik Mekanları
Perge Antik Kenti
Kurşunlu Şelalesi
Kundu Turizm Bölgesi
Anfaş-Expo Fuarcılık Merkezi
Yeşilkaraman-İncik Antik Şehri
Karaöz Aksu Çayı Piknik Bölgesi
PERGE
Perge; antik dönemde, üzerinde bulunduğu ticaret yolu nedeniyle önem kazanmış bir Pamphylia (Pamfilya) şehridir. Özellikle M.S.275-276 yıllarında, savaş kasasının imparator Tacitus tarafından, Perge’ye getirilmesi ile kentte ekonomik durum canlanmıştır.
M.Ö.333 yılında, Makedonya Kralı Büyük İskender’in bölgeye gelişine kadar ki tarihi süreç içinde kent ile ilgili, herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanılmamaktadır. Kent Helen, Roma ve Bizans egemenliği dönemini yaşamıştır. Bizans döneminde kent Hıristiyan dünyası için önemli bir merkez haline gelmiş, Hıristiyan dünyasının azizlerinden, St.Paul’un kenti ziyareti, buranın dinsel yönden önemini de arttırmıştır.
Helen-Roma tipinde yapılmış 12 bin seyirci kapasiteli tiyatrosu, Aydın-Karacasu’da bulunan Afrodisias Antik Kentinde bulunan hipodromdan sonra, ikinci büyüklükte ve M.Ö.2’nci yüzyılda yapılan 27.000 kişilik hipodromu, Roma kapısı, duvarları, hamam, agora, ortasında bir su kanalı geçen sütunlu caddesi, dükkan yerleri ve akrepolu ile önemli bir tarihi eserdir.
Perge ve Antik Tiyatro kalıntıları ve doğal güzelliklerinin bulunduğu, gerek yabancı gerek yerli turistlere hizmet ettiğinden dolayı Antalya bölgesinde büyük ekonomik gelir getirmektedir.
KURŞUNLU ŞELALESİ
Antalya-Isparta karayolunun 24 kilometresinden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılan bir şelaledir.
Kurşunlu Şelalesi'ne su 18 metre yükseklikten dökülmekte ve küçük şelaleciklerle 7 adet küçük gölet birbirine bağlanmaktadır. Kurşunlu Şelalesi 2 kilometrelik bir kanyonun içinde kalmaktadır. Bu alan 1986 yılında park haline getirilerek ziyarete açılmıştır. Şelale ve piknik yeri 33 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Piknik alanı içinde; manzara seyir teraslan, çocuk parkı, restoran, otopark, gezinti patikaları, içme suyu, tuvalet vardır. Ulaşım, belediye otobüsleri ve minibüslerle sağlanabilmektedir.
Yeri: Akdeniz Bölgesinde Antalya ili merkez ilçesi sınırları içerisindedir.Ulaşım: Tabiat Parkı Antalya'dan 22 km. uzaklıktadır. Parka Antalya-Aksu karayolunun Soğucaksu köprüsünden kuzey istikametine ayrılan 7 km.lik bir yol ile ulaşılır. Özelliği: Sağlıklı orman dokusu ve zengin bitki topluluğu örneklerinin ilgi çekici su ve kaya formlarıyla bütünleştiği eşsiz bir doğal peyzaj özelliğine ve önemli özelliğini meydana getiren Kurşunlu Şelalesi'ne sahip olması nedeniyle 394 hektarlık bölümü 1991 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.
Kızılçamın hakim olduğu alanda yer yer tek veya küçük gruplar halinde doğu çınarı, defne, harnup, yabani zeytin, sakız ağacı, sögüt ve incir ağaçları bulunmaktadır. Mersin, alıç, zakkum, böğürtlen, yabani gül, sütleğen, ılgın, ladin, kermes meşesi, kekik, yabani nane, kayıt, eğrelti ve sarmaşıklan alt florayı meydana getirir. Su bitkilerinden ise (su üstü) topalak, su nanesi, kamış(su içi) su avizeleri, iplikli yeşilalgler, (yüzer bitki) nilüferleri görmek mümkündür.
Yabandomuzu, tilki, tavşan, sincap, yarasa, ibibik, ağaçkakan, üveyik, sazan, su kaplumbağası, köpek, yılan ve kertenkele Tabiat Parkının faunasını oluşturur.
Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Nisan-Aralık ayları arası parkı ziyaret için en uygun dönemdir. Günübirlik piknik, doğada yürüyüşler ziyaretçilerin yapabileceği uğraşılar arasındadır. Tabiat Parkı içerisinde ziyaretçilerin yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayacakları tesis mevcuttur.