26.03.2020

SUDA BOĞULMA OLAYLARI

Yaz mevsiminin gelmesiyle, turistler ile vatandaşlarımızın, serinlemek ve yüzmek amacıyla girdikleri deniz, akarsu, göl, baraj, gölet, kanal, sel kapanı, regülatör, su iletimi, deşarj veya taşkın kontrol kanalı vb. alanlarda yaşanması muhtemel suda boğulma olaylarının önüne geçilebilmesi veya bu tür üzücü olayların asgari seviyeye indirilebilmesi amacıyla ilgi (a) sayılı Kanunun 11. Maddesinin c fikrasında yer alan, sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlıgıın, tasarrufa müteaallik emniyetin, kamu esenliginin sağlanması ve Önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir.

7145/1 md.) Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır. ....... Bu fikra kapsamında alman ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymsyanlar hakkında 06 ncı madde hükmü uygulanır," hükmü gereğince bu genelge yayımlanmıştır.

1-Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü başkanlığında; Büyükşehir Belediye Başkanlığı,  Jandarma Komutanlığı, 11 Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, Gençlik ve Spor II Müdürlüğü, Saglık İl Müdürlaga, Liman Başkanlığı, DSI 13. Bölge Müdürlügü, Çevre ve Şehircilik 11 Müdürlugu, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Antalya İl Temsilciliği ve Türkiye Çevre Egitim Vakfı Antalya Şubesi temsilcilerinden oluşan Suda Boğulma Olaylarını Önleme II Komisyonu oluşturulacaktır. Suda Boğulma Olaylarını Önleme 11 Komisyonu, suda boğulmanın önlenmesi için il genelindeki yüzme alanlarında uyulacak genel kuralları belirlemek, Suda Boğulma Olaylarını Önleme liçe Komisyonlarınca yapılan denetimleri değerlendirmek, suda boğulma olaylarının analizlerini yaparak sebeplerini araştırmak ve yüzme sezonunu değerlendirmekle görevlidir. Bu amaçla her yıl Nisan ve Kasım aylarında, ayrıca gerekli görüldügünde süre beklemeksizin toplanacaktır.

2-İlçe Kaymakamlıkları bünyesinde; Belediye, tiçe Jandarma Komutanlıgı, ilçe Emniyet Müdürlüğü Amirliği, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlogo, ilçe Sağlık Müdürlügü, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, Liman Başkanlığı, il Kültür ve Turizm Müdürlügu, DSI 13. Bölge Müdürlüga, Çevre ve Şehircilik 11 Müdürlüğü, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Antalya İl Temsilciliği ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Antalya Şubesi temsilcilerinden oluşan Suda Boğulma Olaylarınt Önleme ilçe Komisyonu oluşturulacaktır. Suda Boğulma Olaylarını Onleme liçe Komisyonları; suda boğulma olaylarının önlenmesi amacıyla ilçe düzeyinde alınacak tedbirleri belirlemek ve bu tedbirlerin uygulanmasını denetlemekle görevli olup, ayrıca her yıl Mart ayı sonuna kadar, suya veya denize girilmesi can güvenliği açısından tehlike arz eden bölgeleri belirlemek, bu bölgeleri ilan etmek ve bu bölgelerde gerekli uyarıların yer almasını sağlamakla görevlidir.

3-Suda Boğulma Olaylarını Önleme liçe Komisyonlarınca yapılacak denetimlerde, Valiliğimizce geliştirilecek Suda Boğulma Olaylarını Önleme ilçe Komisyonu Denetim Raporları kullanılacak ve Suda Boğulma Olaylarını Önleme İlçe Komisyonlarınca denetimler, 01 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında ayda en az bir kez olacak şekilde yapılacak, denetim sonucu hazırlanan raporlar, her ay düzenli olarak 11 Kültür ve Turizm Müdürlüğüne gönderilecektir. Yüzme alanlarının çokluğu ve genişliği dikkate alınarak denetimlerde öncelik Mavi Bayrak ödüllü olmayan plajlara verilecektir.

4-Denize girilmesi yasak bölgeler dışinda kalan yüzme alanları, Şamandıralar ile markalandırılacaktır. (31.10.2012 tarihli ve 28453 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Limanlar Yönetmeliğinin 22. Maddesinin 14. fikrası; "Liman sınırları içerisindeki plaj bölgelerinde ve kıyı otel, motel, tatil köyleri, site önlerinde, kryidan itibaren 200 metreye kadar olan deniz alanlarında, yüzme sınırlarını belirlemek maksadıyla kullanılacak olan zer donanımlar, ilgililerce tespit edilerek her yıl 01 Nisan - 15 Kasım tarihleri arasında eksiksiz olarak hazırlanır ve muhafazası sağlanır, Belirlenen yüzme alanlarına gemiler ve deniz araçları giremez. Seyir, can, mal, çevre güvenliğine ve emniyetine binaen yüzme alanı simirlarında değişiklik yapmaya Liman Başkanlıgı yetkilidir.")

5-Plajlardá Mavi Bayrak kriterlerine uygun olarak hazırlanan omek cankurtaran istasyonunun uygulanmasının mümkün olduğunca sağlanarak yoğun olarak denize girilen sahillerde asgari her 200 metrede bir ya da plajın risk durumuna göre daha fazla sayıda, plaja hakim noktada, işlevsel cankurtaran istasyonlarının tesis edilmesi gerekmekte olup, cankurtaran istasyonunun bulunacı yer, cankurtaranın emniyet şeridi oluşturulmuş ve sorumluluğu belirlenmiş yüzme alanının en uzak noktasına maksimum 3 dakika içinde yüzerek ulaşabilecek uzaklıkta ve kontrollü yüzme alanını rahat görebilecek yerde

konuşlandırılmalıdır. Tesislerin konumuna ve risk durumuna göre; gerek görülmesi halinde, cankurtaran istasyonlarının mesafeleri, Suda Boğulma Olaylarını Önleme İlçe Komisyonu tarafindan yeniden değerlendirilecektir. Cankurtaran istasyonlarının mesafelerine ilişkin Mavi Bayraklı plajlarla ilgili yapılacak değerlendirmelerde, Mavi Bayrak Komisyonu ile gerekli koordinasyon ve işbirliği sağlanacaktır. Cankurtaran istasyonları kurulmadan önce ilgili kurum ve kuruluşlardan gerekli izin ve görüşler alınacaktır.

6-Yüzme alanlarında, ilgili işletme tarafından Türkiye Sualtı Sporları Federasyonundan belgeli cankurtaran görevlendirilmesi sağlanacaktır.

7-Plajlarda bulunan cankurtaran istasyonlarında, plaj risk durumu da dikkate alınarak Türkiye Sualtı Sporları Federasyonundan belgeli en az 2 gümüş bröveli cankurtaran istihdam edilecektir. Cankurtaranların izinli veya hastalık raporlu olması halinde işe yerlerine görevlendirme yapılacaktır. Görevli cankurtaranların iletişim bilgileri Sahil Güvenlik Grup Komutanlığına gönderilecektir.

8-İlkyardım malzemeleri ve bulundurulması zorunlu ekipinanlar ile bunlara ilişkin fatura vc sertifikaların denetimler sırasında ibrazı zorunludur.

9-Ruhsatlı plaj işleten ve müşterilerine denize girme hizmeti sunan tüm işletme veya konaklama lcsislerinde gümüş veya altın bröveli cankurtaran bulundurulacak ve söz konusu personelin kullanımı için, ilgi (3) Talimatta belirtilen malzemeler bulundurulacaktır.

10-Plaj hizmeti veren tüm işletme ve konaklama tesisleri, denizde meydana gelen yaralanma veya ölümle sonuçlanan kazaları, derhal 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğüne bildirecektir.

11-Suda Boğulma Olayların Önleme ilçe Komisyonlarınca plajlarda yapılan denetimlerde, cankurtaranları, aynı anda cankurtaranlık asli görevi dışında başka görevlerde de çalıştırdıkları tespit edilen işletmeler hakkında, ilgi (8) Talimat doğrultusunda işlem yapılacaktır.

12-Cankurtaran istasyonlarında halkın görebileceği yerlere, cankurtaran brövesinin bir Omegi, çalışma saatleri (Halk plajlarında: 09.00 - 19.00, Tesis plajlarında: 09.00 - 17.00 saatleri arası) ve flamaların anlamları asılarak duyurulacaktır.

13-Cankurtaranın olmadigi veya denize girmenin tehlikeli ve yasak olduğu durumlarda, cankurtaran istasyonlarına kırmızı flama çekilip, sinir flamaları kaldırılarak cankurtaranın olmadığı ve denize girmenin tehlikeli ve yasak oldugu anons sisteminden duyurulacakur.

14-Özellikle hafta sonu ve bayram tatillerinde yüzme alanlarında/plajlarda kolluk kuvvetlerince yapılan denetimler arttırılacaktır.

15-Yüznic alanlanndan faydalanan vatandaşların can güvenliği açısından, bu alanlarda, her türlü su ürünleri avcılığı yasaktır. .

16-Yüzme alanları içerisinde oyun gruplarının (şişme ve diğer yüzer su parkı) ve

nin görüş alanını olumsuz olarak etkileyen diğer büyük hacimli yapıların, ilave güvenlik önlemleri gerektirdigi dikkate alınarak) oluşturulması kesinlikle yasaktır.

17-Suda boğulma olayları sonrasında uygulanacak ilkyardım kurallarını ihtiva eden broşürler, 11 Sağlık Müdürlügünce hazırlanacak, farkındalık yaratmak üzere ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite öğrencileri ile turizm tesisleri ve su sporları işletmelerine dağıtılması sağlanacaktır.

18-Vatandaşların yoğun olarak denize girdiği plajlar ile yüzme alanı olarak belirlenmiş ve emniyet şamandıraları ile çevrilmiş deniz alanına, her türlü motorlu veya motorsuz deniz aracının girnesi ve bu alanlarda yarış, gösteri vb. herhangi bir aktivite yapılması yasaktır.

19-Suda Boğulma Olaylarını Önleme ilçe Komisyonlarınca suya girilmesi yasak olarak belirlenen alanlarda, suya girilmesinin can ve mal güvenliği açısından tehlike arz ettiğini belirten işaret ve ikaz levhalarının konulması sağlanacaktır.

20-Hava koşullarının uygun olmadığı zamanlarda, denize girmek tehlike arz ettiginden, Meteoroloji 4. Bölge Müdürlügünün resmi internet sitesi/sosyal medya hesaplarında yayımlanan meteorolojik uyanlara, işletmeler ve vatandaşlarımızca dikkat edilecektir.

21-Suda Boğulma Olaylarını Önleme ilçe Komisyonlarınca denize girilmesi yasak olarak belirlenen alanlara ek olarak akarsu, göl, barai, gölet, kanal, sel kapan deşarj veya taşkın kontrol kanalı vb. alanlarda yüzmek veya bu alanları serinlemek amaçlı kullanmak yasaktır.

22-Suda boğulma vakalarının yaşanmaması ve suda boğulma olaylarının önlenmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi, Kaymakamlıklar, liçe Belediyeleri, Devlet Su İşleri 13, Bölge Müdürlogu ve Antalya Su ve Atiksu İdaresi Genel Müdürlogu başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının işbirligi içerisinde görev yapması gerekmekte olup, llimiz genelinde suda boğulma vakalarını önlemek amacıyla akarsu, göl, baraj, gölet, kanal, sel kapanı, regulator, su iletimi, deşarj veya taşkın kontrol kanalı ve benzeri alanlarda Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü ile Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü ve özel şahıs işletmelerine ait tesislerdeki korkuluk, tel çit, uyarı ikaz levhaları gibi koruyucu yapıların projelendirilerek yapılması ve işletme aşamasında ise bakım ve onarımlarının tekide mahal verilineden yerine getirilmesi gerekmektedir.

23-DSi tarafından işletilen veya mülkiyeti DSI'ye ait olmakla birlikte devir sözleşmesi ile işletme ve bakın sorumluluğu çeşitli kurum/kuruluşlara devredilen tesislerdeki su yapılarına ilişkin koruyucu güvenlik tedbirleri, ilgi (k) Yönetmelik çerçevesinde ilgili kurumlarca; Yönetmelik kapsamı dışındaki su yapılarında koruyucu güvenlik tedbirleri, tabi oldukları mevzuat hükümlerine göre işletmecisi olan gerçek veya tüzel kişiler tarafından alınacaktır.

24-Ilgi (h) Genelge yürürlükten kaldırılmış olup, yapılan denetimlerde alınan kararlara uymayanlar hakkında; eylemleri ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde, ilgi (a) Kanunun 66. Maddesi " 11 genel kurulu veya idare kurulları yahut en büyük mülkiye amirleri tarafından kanunların verdigi yetkiye istinaden ittihaz ve usulen teblig veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat sterenler veya riayet etmeyenler, mahalli mülki amir tarafından Kabahatler Kanununun 32 nci maddesi hükmü uyarınca cezalandırılır." hükmü uyarınca işlem yapılacaktır.

llimiz genelinde suda boğulma olaylarının en aza indirilebilmesi için başta sahil kıyısındaki Kaymakamlıklar ve Belediyeler olmak üzere tüm liçe Kaymakamlıklan, Büyükşehir Belediyesi, İl Jandarma Komutanlığı, il Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı ve ilgili diğer kurum ve kuruluşların koordine içerisinde çalışmasını ve yukarıda belirtilen hususlara azami dikkat gösterilerek, tüm tedbir ve önlemlerin, ilgide bahsi geçen mevzuatlar çerçevesinde yerine getirmesini önemle rica ederim.

                                                                                                                  Münir KARALOĞLU

                                                                                                                                  Vali