03.10.2018

Antalya’da Ömürlerini Din Hizmetine Adayan Gönüllüler Konferansı

2018 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle Kepez Erdem Beyazıt Kültür merkezinde konferans düzenlendi. Düzenlenen programa Akdeniz üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Yasin PİŞGİN, Antalya İl Müftüsü Osman ARTAN, Resmi kurumların yöneticileri, İl Müftü Yardımcıları Osman DEMİREL, Mustafa ŞİMŞEK, Merkez İlçe Müftüleri ve Din Görevlileri katıldılar.

Sunuculuğunu Antalya İl Müftülüğü Eğitim uzmanı Orhan AKKOÇ’un yaptığı program Uzman İmam Hatip Serkan KURAN’ın okuduğu Kur’an-ı Kerim ve  Camiler ve Din görevlileri Haftası Sinevizyonunun izlenmesi ile devam etti. Sinevizyonun gösteriminden sonra kürsüye gelen Antalya İl Müftüsü Osman ARTAN açış konuşması yaptı. İl Müftüsü Artan konuşmasında şunları söyledi. “Diyanet işleri Başkanlığımız 1-7 Ekim tarihleri arasında heryıl kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftasında bir konu belirlemektedir ve programlar bu konu çerçevesinde yapılmaktadır. Bu sene ki konumuz Din Hizmetine Adanmış Ömürler dir.

Değerli kardeşlerim. Camiler Kabe-i Muazzama'nın şubesi mesabesindedir, toplanılan mekanlar, ibadet edilen mekanlardır. Bizler camilerimizi Peygamber Efendimiz (SAV)’ın Medine-i Münevvere'de Mescidi Nebeviyi nasıl değerlendirdi ise ne işler için kullandığı ise biz de onu örnek alarak camilerimizi o şekilde şekillendirmeliyiz. Mescidi Nebevi'ye baktığımızda elçilerin kabul edildiği, çocukların oynadığı, kadınların vakit namazlarına gelerek, namazlarını kıldığı, öğrencilerin gelip öğrenim gördüğü, yabancıların gelip huzur bulduğu mekanlar olarak görüyoruz. İşte bizler bu gayretlerimizle camilerimizi Peygamber Efendimizin Mescidi nebeviyi kullandığı şekilde kullanmaya başladığımız zaman camilerimiz çocuk sesleriyle neşelendiği zaman, kadın kardeşlerimizin gelerek toplantılarını sohbetlerini yaptığı mekanlar haline geldiği zaman, altlarında kurduğumuz Gençlik Merkezi'ne gelen gençlerimiz camiye gelerek camilerde ibadetlerini yapıp huzur buldukları zaman camilerimiz işte o zaman asıl fonksiyonunu yerine getirmiş olacaktır. Bir de yıllardır camilerimizde hizmet eden halkımıza önderlik eden görevlilerimiz var. Bunlar İmam Hatiplerimiz, Müezzin Kayyımlarımız, Vaizlerimiz ve Kur’an kursları öğreticilerimizdir.  Ecdadımız bunlara hademeyi Hayrat demiş yani Dine hizmet eden insanlar demiş. Bunlar ülkemizin sıkıntılı dönemlerinde hep halkımıza rehberlik yapmışlar. Önder olmuşlardır.

Din görevlilerimiz, imamlarımız ülkemizin en ücra köşelerinde en dağlık tepelerindeki köylerimizde görev yapmaktadırlar. Ülkemizin öyle zor mekanlarında görev yapan kardeşlerimiz var ki lojmanı evi olmadığı için caminin bir köşesinde kalarak görevini icra eden görevlilerimiz vardır. Aynı görevlilerimiz hacda hac farizasını yerine getirmek için ülkemizden giden hacı adaylarımıza ayaklarının altı şişene kadar hizmet etmek için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Kur'an Kursu öğreticilerimiz yine aynı şekilde fedakaranne bir tutumla yaşlı kadınlarımıza ve küçük yavrularımıza dinini ve Kur’an-ı Kerimi öğretebilmek için her türlü çabayı sarf etmektedirler.

Din görevlilerimiz Hayatımızın her safhasında yer almaktadır. Örneğin yeni doğan bir çocuğa isim vermek için kulağına İlk ezanı din görevlimiz okur, sünnet olacağı zaman dua edilmesi için din görevlilerimiz çağrılır, düğünlerde din görevlilerimiz çağırılır, cenazelerimize din görevlilerimiz çağrılır, hayatımızın her safhasında her anında din görevlilerimiz yer almaktadır. Psikolojik bunalıma giren vatandaşlarımız kardeşlerimiz müftülüğümüzde bulunan Aile ve Dini Rehberlik Bürolarımıza gelerek orada rehabilite olmaktadırlar. Yani şunu diyoruz ki din görevlilerimiz toplumun içinde her zaman her yerde görevini yapmaktadırlar, görev yapmaya da devam edeceklerdir. Bunun için bu sene Camiler ve Din Görevlileri Haftasında belirlenen tema çok önemli Din Hizmetine Adanmış Ömürler.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Antalya İl Müftüsü Osman ARTAN’ın konuşmasından sonra Akdeniz üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Yasin PİŞGİN konferansını vermek üzere kürsüye geldi. Eski bir din görevlisi olarak Camiler ve Din Görevlileri Haftasında bu konuşmayı yapması nedeniyle çok mutlu olduğunu söyleyen Pişgin Din Hizmetine Adanmışluk ve Gönüllülük konusunda konferans verdi. Akdeniz üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Antalyada bulunan camilerin yapımında ve bakımında katkı sağlayan hayır sahiplerine Antalya İl Müftülüğü tarafından hazırlanan plaketler verilirken Çalışmalarıyla öne çıkmış Din gönüllülerine Antalya Valiliği tarafından hazırlanan Başarı Belgeleri verildi. Belge Töreninden sonra program sona erdi.