20.06.2017

KADİR GECESİ

Müftü Vekili Mustafa Güner, Kadir Gecesi münasebetiyle bir tebrik mesajı yayınladı.

Peygamberimizin (sas) tarif ettiği evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluş olan Ramazan-ı şerifin son günlerine yaklaşırken 21 Haziran Çarşambayı Perşembeye bağlayan gece, Kur’an-ı Kerim’in inmeye başladığı Kadir Gecesi’ne yeniden kavuşmanın mutluluğunu yaşayacağız.

Bize Düşen En Büyük Vazife, Kalbimizin Semasına Kur’an’ı Yeniden İndirmektir.

Kur’an-ı Kerim, bu geceye müstakil bir sure tahsis ederek, Kadir Gecesi’nin değerini bizzat kendisi vermiş ve gecenin en güzel biçimde tasvirini yapmıştır. Bu mübarek gecenin anlatıldığı Kadir Suresi, bizlere üç mesaj getirmiştir:

Birincisi, Kadir gecesini değerli kılan “yaradılış bilgisinin ders kitabı” olan Kur’an-ı Kerim’in rahmet yüklü evrensel mesajlarının bu gece inmeye başlamasıdır. Aynı şekilde Müslümanların Allah katındaki değerini yücelten, kadrini kıymetini yüce kılan da Kur’an’ın ta kendisidir. Bu gece biz müminlere düşen en büyük vazife, kalbimizin semasına Kur’an-ı Kerim’i yeniden indirmektir.

İkinci mesaj, “Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır” ayetinin, Kadir gecesinin bir ömürlük zamana eş değer olduğunu anlatması ve bu geceye kadar iyi değerlendiremediysek bize bir ömre bedel imkân sunmasıdır. Bu yönüyle Kadir gecesi diğer bütün kutlu zamanların üstünde ve önündedir; Yüce Rabbimizin insanlığa bir rahmet ve umut kapısı olarak bahşettiği mübarek bir gecedir. Hayatımızın hızlı seyreden akışı içinde geçmişimizi değerlendirerek gafletle geçen günlerimizi sorgulama, günahlardan arınma, unutarak ve bilmeyerek işlediğimiz hatalara tövbe edip af ve bağışlanma dileme zamanıdır.

Üçüncü mesaj, vahiy meleği Cebrail (as) ile tüm meleklerin bu gecede yeryüzüne selâm ve esenlik getirmek üzere inmeleridir. Kur’an’ın nüzulü hürmetine bir kez yaşanan bu hadise, Yüce Allah’ın biz müminlere çok büyük bir ikramı, ihsanı ve lütfu olarak her sene tekrar etmektedir.

“Her Geleni Hızır, Her Geceyi Kadir Bil!”

Kadir Gecesi’ni, ancak Kur’an’ın kadrini, kıymetini bildiğimiz ölçüde gerçek anlamda ihya etmiş oluruz. Kur’an’ın hak, hakikat, ahlâk ve adalet ilkelerine sarıldığımız oranda bu gecede bir ömre bedel manevî gelişmeler yaşayabiliriz. Kur’an’ın barış ve esenlik mesajlarına değer verdiğimiz nispette Allah’ın meleklerinin, yeryüzüne barış ve esenlik getirmek üzere indiklerinin idrakine varabiliriz. “Her geleni Hızır, her geceyi Kadir bil!” şuuruyla hayatımızı sürdürdüğümüz müddetçe Kadir gecesinden hakkıyla istifade edebiliriz.

Kadir gecesini idrak ederken Müslümanlar olarak bilmeliyiz ki bizlerin tüm insanlığın barış ve huzuru için hayrın anahtarı şerrin kilidi olmak gibi bir vazifesi vardır. Dünyanın neresinde olursa olsun topyekûn açların, yoksulların, mahrumların, mağdurların, zayıf bırakılmışların, zulme uğramışların, mültecilerin yaralarını sarmak, aziz şehitlerimizin emaneti olan ailelerine sahip çıkmak, terör mağduru insanımıza kol kanat germek, toplumdaki yetimlerin, yaşlıların, engellilerin ve ihtiyaç sahiplerinin gönüllerini yapmak, kısacası tüm dünyaya sevgi ve merhamet taşımak, bu vazifenin en önemli unsurudur.

“Allah’ım Sen Affedicisin, Affetmeyi Seversin Beni de Affet”

Ramazan-ı şerifin ve Kadir Gecesi’nin manevi iklimini yaşadığımız, bayram sevincine sayılı günlerin kaldığı müstesna bir zaman diliminde hem kendimiz hem de gönül coğrafyamızda yaşayan tüm kardeşlerimiz için Peygamberimizin (sas) bize öğrettiği şu duayı sadece bu gece değil her zaman yapmalıyız: “Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin beni de affet”.

Bu duygu ve düşüncelerle ülkemiz, gönül coğrafyamız ve tüm İslam âleminin Kadir Gecelerini tebrik ediyor; bu gecenin feyz ve bereketinden en güzel bir biçimde istifade etmeyi, dualarımızın kabul olmasını, sağlık ve afiyet içinde Ramazan Bayramına ve oruçlarımız sayesinde cennet-i a’lada gerçek bayramlara kavuşmayı Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

20/06/2017

Mustafa GÜNER