20.06.2017

GENÇLER İTİKAF’A GİRDİ

GENÇLER İTİKAF’A GİRDİ

Serik Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğünce düzenlenen bir program çerçevesinde ilçemizde iki camide gençler İtikaf’a girdi.

16 Haziran Cuma günü Teravih Namazıyla, Orta Mahalle ve Halil Kuş camilerinde toplam 35 gencin katılımıyla başlayan İtikaf’ta, gençler Kur’an-ı Kerim okudular, kaza namazı ile nafile namaz kıldılar ve mukabele yaptılar.

16 Haziran’ı 17 Haziran’a bağlayan gece gençlerle birlikte sahur programına katılan Müftü Vekili Mustafa Güner ve din görevlileri belli aralıklarla gençlere sohbet yaptılar. Yaptığı sohbetinde Müftü Vekili Güner gençlere şunları söyledi: “İtikaf unutulmuş sünnetlerden biridir. Peygamberimiz (sas) Ramazan ayının son 10 gününde itikafa girerdi. Hatta Peygamber olmadan önce Hira Mağarası’nda inzivaya çekilmesi de bir nevi itikaf idi. İtikaf sadece namaz kılmak, kur’an okumak ya da dua etmekten ibaret değildir. Peygamber (sas) Hira Mağarası’nda inzivaya çekildiğinde Mekke’deki şirk toplumunun yaptıkları; kadınları alıp satmak, putlara tapmak, kız çocuklarını diri diri toprağa gömmek ve güçsüz olana zulmetmek gibi yanlış şeyler üzerinde düşüncelere dalıyor ve yapılanlara engel olabilmenin yollarını arıyordu. Biz de aynı şekilde tefekkür etmeli; gençlerin üzerinde oynanan oyunları bozmanın ve uçurumun kenarındaki gençliği kurtarmanın yollarını aramalı, yapabileceğimiz bir şeylerin olduğunu bilmeliyiz.”

İtikaf’taki gençlere 17 Haziran Cumartesi günü hayırseverler tarafından iftar yemeği verildi ve aynı gün kılınan teravih namazından sonra itikaf programı sona erdi.

 

İTİKAF NEDİR?

“İbadet veya başka bir gaye için bir yerde kendini tutmak, kalmak; insanlardan tenha bir yerde kalmak, bir şeye bağlanmak” gibi anlamlara gelen itikâf, dinî bir kavram olarak, ibadet niyetiyle ve kurallarına uyarak inzivaya çekilmek demektir.

İtikâf, Ramazan ayının son on gününde en az bir gün olacak şekilde yapılmalıdır. İtikâf yapan, Müslüman, akıllı ve temiz bulunmalıdır. İtikâfa niyet edilmiş olmalıdır. İtikâf, mescitte veya o hükümdeki bir yerde yapılmalıdır. Şöyle ki: İçinde cemaatle namaz kılınan herhangi bir mescit de İtikâf yapılabilir. Büyük camilerde yapılması daha faziletlidir. Kadınlar da kendi evlerinde mescit edinilen veya mescit olarak ayıracakları bir odada itikâf da bulunurlar. İtikâfa giren kimse, bu süre içinde kendisini dünya işlerinden ayırarak Allâh'a yönelir; ibadetle meşgul olur, tefekkür eder, zikir yapar. İtikâf esnasında hayırdan başka bir şey söylenmemelidir. Günah gerektirmeyen şeyleri konuşmakta bir sakınca yoktur. Günah sayılan şeylerden dili tutmak ise, ibadetlerin büyüklerinden biridir.