21.03.2017

Kadınlarımız İçin Kadınlar Gününde Konferans

Antalya İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebetiyle Antalya Kepez Erdem Beyazıt Kültür Merkezinde Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri  Belgin KONARILI’nın konuşmacı olarak katıldığı “Kadın Bağlamında Bilgiyi Değere Dönüştürmek” konulu bir konferans düzenlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Belgin Konarılı’nın da hazır bulunduğu programa İl Müftümüz Osman ARTAN’in yanı sıra Müftü Yardımcıları İbrahim KESER, Mustafa AYDIN, Osman DEMİREL, Kepez İlçe Müftüsü H. Avni BÖGE, kadın vaizler, Kur'an Kursu Öğreticileri ve öğrencileri katıldı.

İl Müftüsü Osman ARTAN’ ın  yapmış olduğu açılış konuşmasından sonra, kürsüye gelen D.İ.B. Müşaviri Belgin KONARILI : “ İslam toplumları Kur’an ve sünnetin çizdiği kadın portresini yaşadığı hayatta gösteremiyor. Bu tür programların kadınların toplumda gereği gibi anlaşılmasına vesile olmasını temenni ediyorum.

Efendimiz (s.a.v.) Asr-ı saadette üç büyük inkılâp yaparak bu dönemi oluşturmuştur.  Bunlar; Kadın, Bilgi, Ahlak ve Değer kavramlarıdır.

Kadın konusunda yapılan en büyük inkılâp, kadının konumunda yapılan inkılaptır. Kadın kuldur, insandır, elmanın öteki yarısıdır, erkek için libastır. İslam’a göre kadın erkeğin eğe kemiğinden değil, aynı özden yaratılmış bir varlıktır. Kadın her yerdedir; ilk inanan kadın, muhasarada kadın, hicrette kadın, akabe biatlerinde kadın, Medine’de kadın, savaşlarda kadın…

Bilgi konusundaki inkılâbı, cehaletin terk edilip ilim irfana yöneliştir. İlim öğrenmenin başlıca merkezi Mescid-i Nebevi’dir. Kadın sahabelerin mescide gelme oranı % 40 ‘tır.

Değer ve ahlak konusunda Hz. Peygamber  “ Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim” buyurmuştur. Güzel ahlakın başlangıcı ise Hz. Âdem’dir.

Hz. Muhammed ( s.a.v.) kadın fıtratına asla müdahale etmemiştir. Hz. Hatice ticaretle meşgulken onun ticaretine mani olmamıştır. Hz. Ayşe ilimle meşgul olmuş, ona evde oturmasını söylememiştir. Hz. Fâtıma yapısı itibariyle ev hanımı olmayı tercih etmiş…

Günümüzde ise, Asr-ı saadette kadına verilen değer ve nezaket anlayışından uzak, erkek egemen bir gelenekle karşı karşıyayız. Bugün kadınları mescitlerden uzaklaştıran anlayış cahiliye inanışıdır. Asr-ı saadet anlayışına yeniden sahip olup, fabrika ayarlarımıza dönersek, kadın gerçek değerini bulacaktır.