20.07.2022

Tanıtım ve Tarihçe

Gündoğmuş: Horasan’dan 1071 Malazgirt savaşı ile gelen kendilerine Senir Beyleri de denilen Yörük beyleri Gündoğmuş civarına yerleşmiştir. Bu Horasanlı Türkler bir müddet sonra güçlenerek Bizans vatanı olan Anadolu içlerine yürümüşler. Zaman zaman çatışmalarla geçen ileri harekâtlar bu mevkilere kadar devam etmiştir. Tam da Gündoğmuş havzasında yanık sesli bir derviş yüksekçe bir yere çıkarak sela ve ezan okumuş. Böylelikle buranın ismi İLK SELA olmuştur. Ancak zamanla bu isim “ İLKS İLE” ve daha sonra da “İKSİLE” olarak söylenmeye başlamıştır. 1936’da İlçe olunca da Gündoğmuş adını almıştır.

Cempaşa Camii: 1472 yılında Fatih Sultan Mehmed’in veziri Gedik Ahmet Paşa Alanya’yı donanma ile kuşatıp Karamanoğulları egemenliğine son vermiştir. Fatih Sultan Mehmed küçük oğlu Cem Sultan’ı Karaman Valisi yaparak idareyi Osmanlı merkezi sistemine bağlamıştır. O tarihte Karaman’a bağlı olan İksile’de bu hakimiyetin de bir hatırası olarak merkezde Cem Sultan’ın kendi adına yaptırmış olduğu Cem Paşa Camii inşa edilmiş ve tamiratlarla günümüze kadar yaşamıştır.