04.10.2019

MÜFTÜ ERDOĞAN: BÜTÜN CANLILARIN ÜZERİMİZDE HAKLARI VARDIR

Gazipaşa İlçe Müftüsü Yunus ERDOĞAN, “4 Ekim Hayvanları Korumu Günü” münasebetiyle birtakım açıklamalarda bulundu.

Müftü ERDOĞAN: “Allah (c.c.) kâinatı bir ölçü üzerine yaratmıştır. Kâinatın içindekileri bir ölçü ve hikmet ile yaratmıştır. Dünyamıza ibretle baktığımızda görürüz ki, küçücük bir karıncadan, yörüngesinde akıp giden devasa gök cisimlerine kadar etrafımızdaki bütün varlıklar Yüce Yaratıcının eşsiz bir sanatıdır. Rabbimiz, eşsiz gücü ve benzersiz yaratma sanatıyla kâinatta sayısız canlı var etmiştir. Bunların her birinin bin bir çeşit fayda ve hikmeti vardır. Âlemler içinde hepsinin bir dengesi ve yararı vardır” dedi.

İlçe Müftüsü Yunus ERDOĞAN, açıklamalarına şöyle devam etti: Şüphesiz bütün canlıların üzerimizde hakları vardır. Hayvanlar ile insanlar arasında daha yakın bir temas ve etkileşim olduğundan dinimiz bizlere hayvan haklarına riayet edilmesi hususunda daha kapsamlı öğütler vermiştir. Yüce Allah’ın Kur’an’daki  "Yeryüzünde yürüyen bütün hayvanlar ve kanatlarıyla uçan bütün kuşlar da ancak sizin gibi birer ümmettir..." (En’am 6/38) buyruğu hak ve hukuk konusunda daha fazla düşünmeye sevk etmektedir. Peygamberimiz (s.a.v.)’in ise “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz.” (Buhari, Edeb, 18) sözü başta hayvanlar olmak üzere tabiata karşı nasıl yaklaşmamız gerekiyor? Sorusuna net bir cevap vermektedir.

Yüce dinimizde hayvan hakları konusunda ısrarlı bir şekilde vurgulanan husus, onların yaşama haklarıdır. Hz. Peygamber'in tavsiye ve uygulamalarında belli başlı zararlılar hariç, hayvanların faydasız ve keyfi bir şekilde öldürülmesi yasaklanmış, hayvanlara merhametli davranılması gereğine işaret edilmiştir. Anadolu halkının ise hayvanlara karşı kötü muamelede bulunmaya karşı “intızar eder” deyimini kullandıklarını biliyoruz. Bütün bunlara rağmen televizyonlarda ve sosyal medyada hayvanlara yapılan eziyetleri görüyoruz. Ne acı!

Hayvanların ateşli silahlarla vurulduğu, bir kısım vatandaşların yaygın olarak kedi ve kopekleri zehirledikleri, bu hayvanların iç organları parçalanarak, saatlerce kıvranarak can verdikleri, minicik yavrularının dahi ağzı sıkı sıkıya bağlanmış poşetlerde işkence ile çöp arabalarında preslendikleri görüntüleri görmek bizleri bir şeyler yapmaya zorluyor.

İşte tam da bu noktada halkımızı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bu konunun farkındalığı arttırmak  için Diyanet İşleri Başkanlığımız “4 Ekim Hayvanları Koruma Haftasına” özel olarak Cuma vaazlarında özel olarak işlemiştir. Bütün camilerimizde Hutbelerde anlatılmıştır.

Müftü ERDOĞAN: “Medeni  bir toplumun gereklerinden olarak tüm canlıların haklarına riayet etmemiz gerektiği gibi hayvanların haklarına da riayet etmemiz gerekmektedir. Her yerin beton olduğu günümüz şehirlerinde bu hayvanlar su ve yemek bulmakta çok zorlanıyorlar. Susuzluktan ve açlıktan ölen hayvanların sayısı, düşündüğümüzden daha fazladır. Allah rızası için onlara özellikle sıcak günlerde bir kap su; soğuk günlerde bir kap artık yemek koyalım. Allahu Teala’nın birer ümmeti olan hayvanların bu dünyada yaşam hakları olduğunu, yüce dinimizin emirleriyle korunmaları gerektiğinin, hayvanlarla birlikte yaşamak zorunda olduğumuzun her daim hatırlanmasını teşvik etmemiz gerektiğini düşünüyorum” diyerek sözlerini tamamladı.