12.08.2018

Vekaletle Kurban Organizasyonları Denetlenecek

Kurban ibadetlerini vekâletle ifa etmek isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olunması amacıyla kurum, kuruluş ve işletmelerce yurt içinde ve yurt dışında organizasyonlar düzenlendiği kamuoyunca malumdur.
 
Bilindiği gibi ülkemizde vekâletle kurban organizasyonları, Bakanlar Kurulu’nun 21.11.2001 tarih ve 24590 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Kararı” uyarınca ve bu Karar kapsamında çıkarılan “Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir.
 
Son olarak, 633 sayılı Kanuna 09.07.2018 tarihli ve 3. Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 703 nolu Kanun Hükmünde Kararnamenin 141 inci maddesi ile eklenen hükümle “vekâletle kurban organizasyonu gerçekleştiren kurum ve kuruluşların bu kapsamdaki hizmet ve faaliyetlerinin denetlenmesi” görevi de Diyanet İşleri Başkanlığımıza verilmiştir.
 
Bu kapsamda yurt içi ve yurt dışı tüm vekâletle kurban organizasyonları 2018 yılı Kurban bayramından itibaren Başkanlığımızca denetlenecek ve sonuçları kamuoyuyla paylaşılacaktır.
 
Bu bağlamda tüm kurban faaliyetlerinin şeffaf ve hesap verilebilir olması ile dini hükümler çerçevesinde icra edilerek ibadet hüviyetini koruması önem arz etmektedir. Gerek Başkanlığımızın üstlendiği misyon açısından, gerekse halkımızın dini hassasiyetlerine özen gösterilmesi ve mali kaynaklarının korunması bakımından vekâletle kurban organizasyonlarının denetimi hususu büyük bir titizlikle ele alınacaktır.
 
Buna göre;
 
1.2018 yılı Kurban bayramından itibaren kurum, kuruluş ve işletmelerin bu kapsamdaki faaliyetleri;
 
• 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ve yukarıda zikredilen Başkanlık mevzuatı hükümleri çerçevesinde,
 
• Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 01.08.2018 tarihli ve 2018/31 sayılı kararı (https://kurul.diyanet.gov.tr/Karar-Mutalaa-Cevap/38272/vekalet-yoluyla-kurban-alimi-ve-kesimi-organizasyonlari) esas alınarak,
 
• Mahallinde ve raporlar üzerinden denetlenecektir.
 
2.Organizasyonlarında Din İşleri Yüksek Kurulu kararıyla uyuşmayan hususlar bulunan kurum, kuruluş ve işletmelerin planlamalarında revizyon yapmaları gerekmektedir.
 
3.Kurum, kuruluş ve işletmelerin 2018 yılında yurt içinde ve/veya yurt dışında vekâletle kurban organizasyonu düzenlediklerini bildiren bir yazıyı,
 
• Vekâletle kurban organizasyonu esaslarını ve geçmiş yıllara dair raporların özetini,
• Yurt dışında organizasyon düzenleyecekleri ülke ve bölge isimlerini, partner kuruluşların isim ve iletişim bilgilerini, tahmini hisse sayılarını,
• Yurt içinde organizasyon düzenleyecekleri şehirleri, kurbanlık kesimi ve et taksimi yapacakları tesislerin adreslerini ve ilgili kişilerin iletişim bilgilerini, tahmini hisse sayılarını içerecek şekilde,
• 15 Ağustos 2018 tarihi mesai bitimine kadar öncelikle kurban@diyanet.gov.tr adresine ve posta yoluyla, Başkanlığa resmen iletmeleri gerekmektedir.
 
4.Yasal olmayan yollarla vatandaşlarımızdan bağış toplayarak vekâletle kurban organizasyonu düzenleyen kişi ve gruplara karşı halkımızın dikkatli olması önem arz etmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
TÜRKİYE DİYANET VAKFI GÜVENCESİYLE
Türkiye Diyanet Vakfımız, 43 yılı aşan tecrübesi, deneyimli kadrosu, üstlendiği sorumluğun bilinci ve hizmet anlayışıyla faaliyet gösterdiği diğer alanlarda olduğu gibi Vekaletle Kurban Kesimi konusunda da örnek teşkil ediyor.
Yarım asra yakın süredir gerçekleştirdiği faaliyetlerle milletimizin iyilik temsilcisi olan Türkiye Diyanet Vakfımız, bu Kurban Bayramında da ülkemizdeki ihtiyaç sahiplerinin yanı sıra mazlum ve mağdur coğrafyalara bayram sevincini taşımak için yola çıkıyor.
Türkiye Diyanet Vakfımız, Diyanet İşleri Başkanlığımız ile birlikte “Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş” temasıyla gerçekleştirdiği 2018 Vekâletle Kurban Kesin Programı kapsamında, yurt içinde 280 kesim bölgesinde, yurt dışında ise 145 ülkenin 436 bölgesinde kurban kesimi yapacak.
 
Hayırseverlerimizin vekâlet verdikleri kurbanlar, dini usullere uygun şekilde kesilerek ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.
 
Vekaleti alınan kurbanlar, vekalet sahiplerinin isimleri tek tek okunmak suretiyle bizzat Türkiye Diyanet Vakfı görevli ve gönüllüleri nezaretinde kesilerek; hayırsever milletimizin emanetleri 26 yıldır Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı güvencesiyle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.
2017 yılında Türkiye Diyanet Vakfına emanet edilen 257 bin 789 hisse kurban; yurt içinde il ve ilçeler olmak üzere 260 merkezde, yurt dışında 135 ülkenin 400 bölgesinde bizzat gönüllü ve görevlilerimizin nezaretinde kesilmiştir. Geçen yıl vekâleten kesilen kurbanların bir bölümü ülkemizde, bir bölümü de yurt dışında açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Afrika ülkeleri, Afganistan, Pakistan, Filistin, Gazze, Arakan başta olmak üzere Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri, Kafkasya ve diğer bölgelerde Vakfımız tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır.
KURBANLARIMIZ KARDEŞLERİMİZE UMUT OLSUN
Vatandaşlarımız, www.tdv.org ve bagis.tdv.org adreslerinden online bağış yapabilmenin yanı sıra ilçe müftülügümüz, cami görevlilerimiz, tüm PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla da Türkiye Diyanet Vakfı kurban programına katılıp kurbanlarını (yurt içi 850 TL, yurt dışı 625 TL) vekalet yoluyla kestirebilir. Vatandaşlarımız ayrıca 0312 416 90 00 numaralı çağrı merkezini arayarak kurban vekaleti hakkında detaylı bilgi alabilir.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve ataşelikler ile bu ülkelerdeki dernek ve din görevlileri vasıtasıyla kurban bağışlarını yapabilir.
#KurbanınıPaylaşKardeşinleYakınlaş