24.06.2016

Müftülüğümüz

İLÇEMİZ

Elmalı, Akdeniz Bölgesi’nin batısında, Antalya İl’ine bağlı bir ilçedir. İl merkezine uzaklığı
100 km ve deniz kıyısına uzaklığı 60 km’dir. İlçe sınırları içerisinde 60 adet mahallesi bulunmaktadır.
Ekonomisi daha çok tarıma dayanan Elmalı, Türkiye’nin elma üretiminin yaklaşık %10’unu,sebze ve meyve üretiminde önemli üretim merkezidir. Kültürel ve tarihi zenginlikleriyle turizm alanında
olduğu kadar yerüstükaynakları da önemlidir. İlçenin yüz
ölçümü1.658 Km²’dir.
Elmalı ilçesinin tarihi MÖ5.-4. yüzyıllarda bölgede yaşayan Likyalılar ile başlar. Bölge, Roma İmparatorluğu'nun, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Devleti'nin, Teke Beyliği'nin, Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetiminde kalmıştır.
Elmalı, Likya'nın kuzeyine temsil eden önemli şehirlerden biridir. İlçe çeşitli medeniyetler ile içiçe yaşamış bir yöredir. Bunları sırasına göre tespit etmek günümüz için imkânsızdır.
Yıldırım Bayezid zamanında Osmanlı idaresine geçen Elmalı, Osmanlı Devleti'nin ilk zamanlarında Anadolu Eyaletine bağlı Teke Livasının merkezi ve Teke Paşalarının ikametgâhı olmuştur. İdare merkezinin Antalya'ya nakledilmesi üzerine Elmalı kaza haline gelmiştir. İlçe sıra ile "Kabalı, Emelas, Elmalı"gibi isimlerle anılmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli merkezlerindendir. Egenin ve Akdeniz’in tarih bakımından en büyük Camisi olan ve Antalya’daki en büyük Osmanlı yapısı olan 1610 yılında yapılan Ömer Paşa Camiidir. 138 adet tescillenmiş tarihi ev ve konakları bulunan ve restorasyon yenileme çalışmaları devam Elmalı yakın zamanda Türkiye’nin ve Dünyanın önemli şehirleri arasında yer alacaktır. Tarihin en büyük ve en eski güreşleri olan yeşil yayla yağlı pehlivan güreşleri bu yıl 662. düzenlendi. Kırkpınar daha eski olan Elmalı Yeşil Yayla Yağlı Pehlivan güreşleri bu yıl tüm Türkiye’den hayranlıkla izlendi.
Tarım ’da elma, meyve, sebze ve seracılık yönünden bölgenin en önemli merkezi olan Elmalı Turizm bakımından da Ömer Paşa Camisiyle, Tarihi konaklarıyla, İslam büyükleri olan Vahhab-ı Ümmi, Niyaz-ı Mısri’nin Hocası Sinan-ı Ümmi ve Elmalılı Muhammet Hamdi Yazır gibi önemli İslam büyükleri ile Türkiye’nin önemli şehirlerinden biridir, Doğal güzellikleri bakımından bölgenin en önemli gölüolan Avlan gölüile, Sedir ormanlarıyla ve Türkiye’nin en yaşlı ağacı olan 2000 yaşındaki Sedir ağacı ile yakın zamanda Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olma hedefine ulaşıyor.