15.11.2017

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KOORDİNATÖRLERİNE SEMİNER

Antalya İl Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörleri Eğitim Programı çerçevesinde Müftülüğümüz toplantı salonunda seminer gerçekleştirildi. Seminere, İl Müftüsü Osman DEMİREL, İl Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Vaiz Ahmet YÖNDEM, İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şubesi Sosyal Hizmet Uzmanı Soner Utku YÜKSEL, Medikal Park Hastanesi Psikiyatri Uzman Doktoru Ali ÖZGEN ve Serik Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürü ve Yeşilay Antalya Şubesi Başkan Yardımcısı Abdullah AKGÜL ve koordinatörler katıldı.

Eğitime İlçe müftülüklerinde görev yapan imamlar, vaizler ve müezzinler iştirak etti. Yeşilay’ın alanında uzman isimlerin sunumları ile madde bağımlılığı hususunda önemli bilgiler edinen din görevlilerimiz, madde bağımlısı sayısının azaltılması noktasında kilit rol oynamaya hazırlanıyorlar. Açılış konuşmasını yapan Müftü Osman DEMİREL, madde bağımlılığı ile mücadele konusunun kurumların tek başına yapabileceği bir iş olmadığını ifade etti. Bu meselenin, paydaş kurumların bir araya gelerek koordinasyon yapılması gereken çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Müftü DEMİREL, şöyle konuştu:

“Her geçen gün madde bağımlılığına alışma yaşı düşüyor. Basından gördüğümüz kadarıyla küçük yaşlara kadar düştüğü ifade ediliyor. Bu işi yapanlar, nesli mahvederek kendilerince olmasını istemediği grupları yok ediyor. Dolayısıyla biz gelecek nesillerimizin korunmasını sağlamak adına önemli bir hizmet yapıyoruz. Bu bakımdan bu toplantılar ve çalışmalar her türlü takdirin fevkindedir. Aslolan insandır. Hepimizin amacı insanı kurtarmaktır. Çünkü yeryüzünün en değerli varlığı insandır. Her insan ayrı bir alemdir. Alemde değersiz ve küçük insan yoktur. Dolayısıyla bizim değerli olan bu varlığı kurtarmak gibi bir sorumluluğumuz var.”

Yeşilay’ın Türkiye’de 2018 yılında sıçrama yapacağını belirten Abdullah AKGÜL, kuruluşun Antalya’da 2018 yılında 1000 üyeye ulaşma hedefi olduğunu belirtti. Madde bağımlılığını çağrıştıran ifadelerin haber organlarında yer almamasının da madde bağımlılığı ile mücadelede pozitif etki oluşturduğunu belirten Akgül, aşırı doz ifadesinin internette 941 kez, altın vuruşun 737 kez, uyuşturucu batağı ibaresinin ise 360 kez kullanıldığı sonucunun çıktığını kaydetti.

Akgül’ün konuşmasının ardından söz alan Uzman Doktor Ali Özgen ise, yaptığı sunumda madde bağımlılığından korunma yöntemlerini anlattı.  Madde bağımlılığında başarı oranının yüzde 8 ile 15 arasında değiştiğini, en başarılı sonucun İsviçre’de yüzde 15 oranında sağlandığını kaydeden Özgen, Dünya’da her 10 saniyede bir insanın tütün mamullerinden öldüğünü vurguladı.

Eğitim seminerine katılan bağımlılıkla mücadele koordinatörlerimiz, bu alanla bilgi vererek mücadelenin geniş bir alanda sürmesine katkı sağlanacak.